הכירו את החומץ – עובדות מפתיעות ומתכון לויניגרט

  • לפני 5000 שנה, כך לפחות מספרת האגדה, איש חצר בבלי כשל בהכנת יין והוא החמיץ – וייתכן שכך הגיע לעולם החומץ, שבו השתמשו אבות אבותינו למאכל ולריפוי. בימינו עיקר השימוש בחומץ הוא לתיבול מאכלים והחמצת ירקות, אבל גם אנחנו יכולים ליהנות מיתרונותיו המפתיעים, שכוללים יכולת ניקוי וחיטוי משטחים ואפילו סגולות בריאותיות. הנה כמה עובדות על חומץ שכדאי לכולם להכיר: 

    • הוא מסייע למניעת סוכרת – חוקרים מאוניברסיטת אריזונה בארצות הברית גילו כי צריכה של שתי כפות חומץ לפני הארוחה, בתור רוטב לסלט, למשל, יכולות להפחית משמעותית את כמות הסוכרים והאינסולין בדם לאחר הארוחה (האינסולין הוא חומר שמופרש על ידי הגוף כדי להתמודד עם עליית הסוכר בדם). המשמעות היא שהחומץ משפיע לטובה על שמירה על רמות סוכר מאוזנות אצל חולי סוכרת ויכול גם לסייע למנוע אותה מלכתחילה.
    • יש לו חיי מדף ארוכים מאוד – חומץ לא נוטה להתקלקל וחיי המדף שלו ארוכים מאוד כך שאפשר לשמור אותו למשך חודשים רבים.
    • הוא יכול להחליף חומרי ניקוי כימיים חזקים – בשונה מחומרי ניקוי שמבוססים על כימיקלים המזיקים לאדם ולסביבה, חומץ הוא חומר ניקוי ידידותי ובטוח. ניתן להשתמש בו לניקוי כתמים עיקשים מספלים וצלחות (פשוט למלא אותם בחומץ ולחכות כמה שעות), לספוג בעזרתו כתמים קשים על בגדים, לנקות איתו שטיחים ומשטחים שונים במטבח (מומלץ לדלל אותו ביחס של 1:1 במים), להסיר בעזרתו מדבקות וכתמי צבע, להשתמש בו לניקוי השירותים והמקלחת, להסיר איתו אבנית מקומקומים ומחמים ועוד.
    • החומץ הנמכר בסופרמרקטים הוא לרוב חומץ מזוקק – מדובר בחומץ שיכול לשמש להחמצת ירקות או כחומר ניקוי מעולה, אך אין לו ערך תזונתי והוא אינו מכיל מינרלים שונים כמו אשלגן, למשל, שסוגי חומץ מסויימים עשירים בו מאוד. אם אתם מעוניינים בחומץ שיש לו ערך תזונתי כדאי לכם לחפש חומץ שלא עבר תהליך זיקוק כזה ונמכר בחנויות המתמחות בבישול או בבתי טבע.
    • ישנם סוגים שונים של חומץ וכל אחד מתאים לסוג אחר של תבשילים – בין סוגי החומץ ניתן למנות חומץ תפוחים, חומץ בלסמי, חומץ בירה, חומץ בן יין, חומץ לבן, חומץ אורז ועוד.

    אם עדיין לא יצא לכם להתנסות בסוגי חומץ שונים, הכנת רוטב לסלט היא הזדמנות מצויינת להתחיל. הנה מתכון לרוטב ויניגרט קלאסי, שמתאים מאוד לסלט ירקות עלים או לירקות מאודים:

    freedigitalphotos.net | By nuchylee

    freedigitalphotos.net | By nuchylee

    מרכיבים לויניגרט:

    • 3/4 כוס שמן זית
    • 1/4 כוס חומץ בלסמי
    • 2 כפיות חרדל דיז’ון
    • 1/3 כפית מלח
    • 1/4 כפית פלפל שחור גרוס
    • כפית דבש

    אופן ההכנה:

    מנערים את כל המרכיבים בצנצנת אטומה.

    לבריאות!

    מערכת האתר

    "מה חדש?" מגזין בריאות שמעניין נשים!
    עדיין לא רשומה? לחצי כאן להרשמה


    טיפים ומאמרים נוספים:

    המדריך המלא לירידה במשקל!