דברים חדשים שאולי לא ידעתם על אומגה 3

http://www.freedigitalphotos.net/ | By posterize

http://www.freedigitalphotos.net/ | By posterize

אומגה 3 נחשבת כבר שנים לאחד המזונות המומלצים, והתפרסמה במיוחד כמונעת מחלות לב, כלי דם ושבץ.
למעשה, החשיבות שלה הופנמה בציבור באופן עמוק כל כך, שאומגה 3 הפכה לאחד התוספים הנצרכים ביותר.

באופן מפתיע, מחקרים שנעשו בשנים האחרונות לא הראו כל קשר בין אומגה 3 לבין הפחתת הסיכון להתקפי לב ושבץ.

מאיפה הגיע המיתוס הזה?

בשנות ה-70 נערך מחקר על תושבי צפון גרינלנד, לאחר שנצפה אצלם אחוז נמוך של מחלות לב וכלי דם. תחלואה נמוכה זו נזקפה לזכות תזונתם של התושבים, שהתבססה על בשר ציד ים: לוויתנים, כלבי ים ודגי ים צפוני.
מחקרים נוספים שנעשו בשנות ה-90 הראו השפעה חיובית של שמן דגים על חולי לב, במניעת התקפי לב.
המחקרים האלה למעשה הופרכו עם השנים, אך המיתוס התקבע.

רק בשנים האחרונות הולכים ומתרבים המחקרים שמראים שאין לשמן דגים כל השפעה מיטיבה מבחינת הלב וכלי הדם.

אז אפשר לזרוק את התוספים?

לא בדיוק. זאת לא התמונה המלאה.

אומגה 3 אולי לא תציל אתכם מהתקף לב, אבל בהחלט יש לה יתרונות בריאותיים חשובים מאוד.

  • אומגה 3 מפחיתה דלקתיות בגוף, ולכן מועילה במצבים של דלקות או מחלות כרוניות שמערבות דלקות. בכך היא בהחלט יכולה לסייע לשמירה על תקינות כלי הדם ומניעת דלקות בכלי הדם, מניעת דלקתיות ונזקים לטווח ארוך אצל חולי סוכרת, מניעת דלקות מעי במחלות כגון קרוהן וקוליטיס, שיפור משמעותי בדלקות פרקים, מניעת מחלות אוטואימוניות, שרובן בעלות מרכיב דלקתי  ועוד.
  • לאומגה 3 השפעה מיטיבה על מערכת העצבים והמוח. אומגה 3 חיונית להתפתחות המוחית של העובר והתינוק. היא משפרת את פעילות מערכת העצבים והמוח ויכולה להפחית תסמינים של הפרעות קשב וריכוז, לסייע במניעת אלצהיימר והתנוונות של המוח וכן במניעת דכאון וחרדות.
  • שיפור מצב הדם: הורדת שומנים בדם, ירידה בקרישיות הדם והורדת לחץ הדם.

איזה אומגה 3 כדאי לצרוך?

התוסף הנפוץ והזול ביותר (יחסית…) הוא כמוסות שמן דגים. הבעיה היא שהדגים בעשורים האחרונים הפכו למזוהמים, בעקבות זיהום הימים. הכמוסות האלה עלולות להכיל כמויות גדולות של כספית, עופרת, ארסן ושאריות כימיקלים רעילים נוספים. בנוסף, להרבה אנשים הן גורמות לטעם של דגים בגרון. הם כמובן גם אינן מתאימות לצמחונים ולטבעונים.

קיימים גם תוספים צמחיים, המתבססים על זרעי צ’יה, זרעי פשתן או מרווה מרושתת. נראה שספיגת אומגה 3 מזרעי צ’יה נמוכה מאוד, ולכן היא אינה יכולה לשמש מקור טוב לאומגה 3. (היא בריאה מעוד הרבה סיבות אחרות, אל תפסיקו לצרוך אותה!)
ניתן לקחת תוספים על בסיס מרווה מרושתת, אך יש לקחת בחשבון את מחירם הגבוה.

הפתרון הטוב ביותר הוא לצרוך אומגה 3 מהתזונה. המקורות העשירים ביותר הם אגוזי מלך זרעי פשתן.

כמה לאכול ואיך לעשות זאת נכון?

הכמות המומלצת היא שתי כפות פשתן או 7 אגוזי מלך שלמים. זאת כמות שמספקת את התצרוכת היומית המומלצת.

חשוב לזכור שאומגה 3 היא חומצת שומן שמתחמצנת בקלות ובמהירות במגע עם חום או עם האויר. לכן יש לקנות אגוזי מלך שלמים, רצוי בקליפתם, וזרעי פשתן שלמים טריים ככל הניתן.

יש לאחסן אותם במקרר בשלמותם.

את אגוזי המלך כדאי להשרות לפני האכילה למשך שעתיים לפחות. זה עוזר לספיגת הרכיבים התזונתיים שבהם. אפשר להוסיף אותם לסלט או לאכול כחטיף (אפשר עם פרי), אך לא לחמם אותם ולא להוסיף לתבשילים.

זרעי הפשתן בצורתם הטבעית לא מתעכלים טוב. יש להשרות אותם במים מספר שעות, עד לקבלת נוזל רירי, ואז אפשר לאכול אותם. בגלל המרקם הרירי, שלא תמיד נעים, כדאי להוסיף אותם לרוטב לסלט או ליוגורט.
ניתן גם לטחון אותם, אך שוב, בגלל שהם מתחמצנים מהר כל כך, יש לטחון במטחנת תבלינים רק את הכמות שרוצים לאכול, ולאכול אותה מיד.
חשוב להקפיד על זה, כי שמן מחומצן לא רק שלא מועיל לגוף, אלא ממש מזיק.

לסיכום, אומגה 3 אולי לא תציל אתכם מהתקף לב, אולם יש לו תועלות רבות אחרות. יש להקפיד על תזונה מאוזנת ועשירה, שגם תכיל אומגה 3. זה המתכון המנצח לבריאות!

מערכת האתר

"מה חדש?" מגזין בריאות שמעניין נשים!
עדיין לא רשומה? לחצי כאן להרשמה


טיפים ומאמרים נוספים:

המדריך המלא לירידה במשקל!